Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe pierogi

Dania główne

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1894

Dodano: 12.05.2009

Odsłon: 14447

Syty i słodki obiadek

Składniki

  • 40dag twarogu
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • śmietana (do polania)
  • sól, cukier
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg mielimy, odciskamy jeśli jest taka konieczność. Do przetartego twarogu dodajemy jajka, jedną łyżkę masła, mąkę i szczyptę soli. Mieszamy to wszystko mikserem lub ucieramy drewnianą kulą.

  2. Tak umieszane ciasto wrzucamy na stolnicę, formujemy paski, kroimy w paseczki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody. Gotujemy ok.2 minuty i wykładamy na talerz.

  3. Całość polewamy śmietanką i posypujemy cukrem. Lubię też wersję posypaną cynamonem. Jak kto woli:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marciniiwonka 19 września 2013 Dokładnie, dwa jajka wystarczają :) w smaku zadowalające :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiula21332 23 listopada 2011 Wypróbowałam i myślę,że 4 jajka to za dużo,masa była za rzadka dlatego musiałam dodac więcej mąki z czego wyszły pierogi bardziej "mączne"a leniwe powinny być twarogowe...Myslę,że 2 jajka spokojnie starczą....Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Drakanka 12 maja 2009 no wyprobuje bo dawno nie jadlam :) dzieki za przepis!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń