Do góry

Desery Przepis na:

Leon

Przepis dnia 2009-02-15
Desery

Autor: Gabi99

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 430

Dodano: 12.02.2009

Odsłon: 47098

Bardzo dobre ciasto,robię je na specjalne okazje.

Składniki

  • Upiec cienki biszkopt.
  • Placek miodowy:30 dag mąki,15 dag margaryny,2 łyżki miodu,łyżeczka sody,2łyżki kwasniej śmietany,10 dag cukru,1 jajo
  • Ciasto miodowe podzielić na 2 czesci i upiec osobno.
  • Krem budyniowy;15 dag pudru,2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,cukier waniliowy, 1/2litry mleka
  • Krem jabłkowy;! kg jabłek, 1 szklanka cukru, 1Galaretka wiśniowa, 1 galaretka cytrynowa,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować budyń utrzeć margarynędodac budyń.Krem podzielić na 4 części. Krem z jabłek:Jabłka gotować do miękkości(1 kg jabłek +1 szkl cukru) Galaretki czerwona i zielona rozpuścic osobno w 1/2 szklanki goracej wody Jabłka podzielić na dwie części,do jednej dodac żółtą a do drugiej czerwoną galaretkę. Przełożenie:placek miodowy-krem budyniowy-krem jabłkowy czerwony-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-krem jabłkowy żółty-krem budyniowy-placek miodowy Udekorowac według uznania.Ja robię więcej masy budyniowej i smaruje cały placek łacznie z bokami.na koniec obsypuję wiórkami kokosowymi.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krokiecik 12 marca 2012 Pozwolę kilka słów na temat ciasta-upieczone przepyszne i w smaku i wyglądzie galaretki dodałam pomarańczowe (akurat takie mialam ,świetnie pasują kolorem do biszkopta i miodowego ). Placek miodowy zrobilam jak kruche tzn. mąka+soda wymieszać+margaryna posiekać nożem na drobniutki ryż+cukier+jajko+kwaśna śmietana(u mnie kefir)+miód(zagnieść wolne ciasto ,podzielić na dwa i upiec w temp. 160st.C ok.20-25min ,lub 140stC ok.20-25min -termoobieg.Wierzch ciasta polalam rozpuszczoną czekoladą gorzką z kilkoma łyżkami mleka lub śmietany słodkiej.Pozdrawiam cieplutko polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 17 marca 2009 GABI 99PODAJESZ WYŚMIENITE PRZEPISY ,ALE DZIEWCZYNO PODAWAJ TEMP. W KTÓREJ TO PIECZESZ.
NIE WSZYSCY MAJĄ TAKĄ WPRAWE W PIECZENIU. NIECH I MŁODSZE POKOLENIE PIECZE TAK WSPANIALE JAK TY
POZDRAWIAM CIEPLUTKO

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gienka1234 17 lutego 2009 BARDZO PYSZNY PRZEPIS:):)
POZDRAWIAN WSZYSTKICH GORACO:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asionder 15 lutego 2009 czy" ugotować budyń" tzn. wrzucić wszystko do garnka? czy jest jakaś kolejność. Jak długo i w jakiej temp. piec placek miodowy? Czy dodajemy ciepłą galaretkę do ciepłej masy jabł.? czy może być przestudzone?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kruszynka 12 lutego 2009 Robiłam ten placek jest bardzo pyszny polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń