Do góry

Napoje Przepis na:

Liker jeżynowy

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 20.03.2009

Odsłon: 9342

Pyszna, nalewka owocowa. Na pewno ucieszy nie jednego miłośnika owoców lasu

Składniki

  • dojrzałe jeżyny lub maliny, 1,5 kg
  • cukier, 1 kg
  • spirytus 95%, 1 l
  • torebka cukru waniliowego lub rdzeń wyskrobany z 1 laski wanilii
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.

  2. Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń