Do góry

Napoje Przepis na:

likier pomarańczowo-kawowy

Napoje

Autor: mysteriouscake

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 52

Dodano: 23.08.2009

Odsłon: 1860

Jest to likier z czasów "kartkowych" - chcial- nie chcial kupil wódkę bo byla na kartki! :-)) To jest calkiem niezle.... i nic nie trzeba gotować ;-)

Składniki

  • wódka czysta (np. Bols), 1/2 litra
  • cuker, 23 lyżeczki
  • kawa ziarnista, 46 ziarenek kawy
  • pomarańcz (większa), 1 szt.
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wyparzonego sloika o szerokim wlocie wsypac 23 lyżeczki cukru.

  2. Nieobraną (ale umytą) pomarańcz nakluć i w naklucia wcisnąć 46 ziarenek kawy (naszpikować). Wlożyć do sloika, na cukier.

  3. Zalać wódką - ale nie mieszać!!! Sloik zakręcić zakrętką. (może być "weck" !!! - ma szeroki wlot i szczelne zamknięcie)

  4. 2 tygodnie trzymać zamknięte, w twmp. pokojowej. Po tym czasie zlać likier do karafki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polyanna74 26 stycznia 2013 A i owszem polecam! Zrobiłam i do świątecznego ciasta był jak znalazł. Nawet mój mąż pochwalił pomysł i smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polyanna74 13 grudnia 2012 Stoi to cudo piąty dzień na parapecie. Zobaczymy co wyjdzie-po świętach dam znać. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń