Do góry

Desery Przepis na:

LISTKOWIEC

Przepis dnia 2009-06-15
Desery

Autor: justynka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 141

Dodano: 10.06.2009

Odsłon: 42309

Przepyszny. Najlepszy następnego dnia.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 lyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 całe jajka
  • 1/2 margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • szklanka cukru
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta rozpuścić na parze , ubijać trzepaczką ok. 20 minut . Na stolnicę wysypać 4 szklanki mąki+ 1 łyżeczka sody, dodać wcześniej rozpuszczone na parze składniki. Zagnieść ciasto. podzielić na sześć części, wałkować i piec na dużej blasze po 10-12 minut. Będą cienkie!

  2. Masa: Ugotować budyń- wystudzić. Utrzeć masło , dodawać budyń. Przełożyć placki , na wierzchu można posypać rozpuszczalną kawą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolusia 25 października 2011 Piekłam już kilka razy, bo bardzo smakuje mojej rodzince:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maria-ela-cz 26 czerwca 2009 ja mysle ze to ciasto bylo by tez pyszne z inna masa - kawowa, orzechowa, albo ta smietankowa ktora podalas, ale z dodatkiem rumu (lub aromatu rumowego), wyglada przepysznie, az mi slinka cieknie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynka 25 czerwca 2009 Wystarczy. Smaruje się mniej więcej masy tyle ile grubość placka. I jeszcze jedna podpowiedź , Ja ważę ciasto i dzielę na sześć To wtedy wychodzą takiej samej grubości . Kto nie ma wprawy w wałkowaniu polecam podzielić na pięć.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandra2009 24 czerwca 2009 dziekuje ale jeszcze jedno pytanie:czy na 5 przełożeń wystaczy masy na ciasto z duzej blachy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandra2009 23 czerwca 2009 jakiej wielkosci maja byc te placki?duza blacha?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynka 23 czerwca 2009 No poprawiłam trochę. Jaśniej? Nie wiem w jakiej temperaturze , bo mam stary piekarnik i nie ma termometra .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

manka4569 23 czerwca 2009 Wygląda super ale to fakt wiele niejasności w przepisie.??????????/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandra2009 21 czerwca 2009 wiele niejasnosc w tym fajnym przepisie!jaka duza ma byc blacha do pieczenia ciasta i w jakiej temperaturze piec?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

teresa2610 20 czerwca 2009 Czy budyń ugotowac z podanych składników?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń