Do góry

Dania główne Przepis na:

łódeczki z cukinii

Dania główne

Autor: mtarna

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 25

Dodano: 04.12.2008

Odsłon: 695

smaczne i przyjemne

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie gotuj 3 minuty w osolonej wodzie. Osącz, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż miąższ. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż 8 min. na średnim ogniu. Do mięsa przełóż wydrążony miąższ cukinii. Przygotowany farsz przypraw solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano.

  2. Dwa pomidory sparz, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę masła, oprósz mąką, krótko zasmaż na małym ogniu. Podlej 200 ml zimnej wody. Przypraw goździkami, solą i cukrem. Sos gotuj 8 min. na małym ogniu (mieszaj!). Dodaj kostki pomidora, gotuj 5 min. Następnie przetrzyj przez sito, połącz z koncentratem pomidorowym.

  3. Połówki cukinii wypełnij farszem. Przełóż do formy posmarowanej resztą masła, podlej odrobiną wody, piecz 25 min. w temp. 180 stopni. Pozostałe pomidory pokrój na cząstki, dodaj do cukinii po 15 minutach pieczenia. Posyp tartym serem. Danie polej sosem pomidorowym. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń