Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka pieczona

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5208

Dodano: 29.08.2009

Odsłon: 84342

Smaczna na ciepło i na zimno.Zachwyci każdego.

Składniki

  • łopatka bez kości, 1 kg
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona w proszku, 1 łyżka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie ,bazylia,oregano, 1 łyżeczka
  • czosnek, 5 ząbków
  • olej, 100 ml
  • liść laurowy, 3 szt
  • ziele angielskie, 6 ziarenek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyć,w razie potrzeby przeciąć na 2 kawałki.Usunąć nie potrzebne włókna i tłuszcz.

  2. Czosnek obrać pokroić w słupki.Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach,w szparki włożyć kawałki czosnku.

  3. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy,dokładnie wymieszaj wszystko razem.Nasmaruj dokładnie mięso.

  4. Tak przygotowaną łopatkę zostawić na ok 12 godzin w lodówce,najlepiej na całą noc.

  5. Piec ok 1 1/2 godziny w 200 stopniach.(Piekarnik z termoobiegiem ok 180 st).Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody,od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

  6. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

janusz-muszynski-71 23 grudnia 2013 mam pytanie chodzi mi o lisc laurowy co mam z nim zrobic dac go w calosci do przypraw czy osobno czy moze zrobic go na drobno

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kodniczek 19 grudnia 2013 a w piekarniku bez termoobiegu ile czasu i jakiej temperatury potrzeba?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zofia5 20 maja 2010 i ja zrobiłam-wyśmienite mięsko.Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 26 września 2009 Joasiu36 ja wkładam do nagrzanego,i nie przykrywam go niczym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka75nowa 21 września 2009 super, super ja dzisiaj to zrobię ,powinno być MIODZIO!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasia36 21 września 2009 mam pytanie czy mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika? czy ma być pod przykryciem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasia36 21 września 2009 mam pytanie a czy wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika? czy ma być pod przykryciem?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 września 2009 Świetny pomysł, podobnie robię schab i karkówkę, z chrzanem do kanapek nie ma nic lepszego ;) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń