Do góry

Dania główne Przepis na:

Łopatka pieczona

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5183

Dodano: 29.08.2009

Odsłon: 80533

Smaczna na ciepło i na zimno.Zachwyci każdego.

Składniki

  • łopatka bez kości, 1 kg
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona w proszku, 1 łyżka
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie ,bazylia,oregano, 1 łyżeczka
  • czosnek, 5 ząbków
  • olej, 100 ml
  • liść laurowy, 3 szt
  • ziele angielskie, 6 ziarenek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyć,w razie potrzeby przeciąć na 2 kawałki.Usunąć nie potrzebne włókna i tłuszcz.

  2. Czosnek obrać pokroić w słupki.Mięso ponacinać ostrym nożem w kilku miejscach,w szparki włożyć kawałki czosnku.

  3. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy,dokładnie wymieszaj wszystko razem.Nasmaruj dokładnie mięso.

  4. Tak przygotowaną łopatkę zostawić na ok 12 godzin w lodówce,najlepiej na całą noc.

  5. Piec ok 1 1/2 godziny w 200 stopniach.(Piekarnik z termoobiegiem ok 180 st).Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody,od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

  6. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

janusz-muszynski-71 23 grudnia 2013 mam pytanie chodzi mi o lisc laurowy co mam z nim zrobic dac go w calosci do przypraw czy osobno czy moze zrobic go na drobno

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kodniczek 19 grudnia 2013 a w piekarniku bez termoobiegu ile czasu i jakiej temperatury potrzeba?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zofia5 20 maja 2010 i ja zrobiłam-wyśmienite mięsko.Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 26 września 2009 Joasiu36 ja wkładam do nagrzanego,i nie przykrywam go niczym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka75nowa 21 września 2009 super, super ja dzisiaj to zrobię ,powinno być MIODZIO!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasia36 21 września 2009 mam pytanie czy mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika? czy ma być pod przykryciem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

joasia36 21 września 2009 mam pytanie a czy wkładamy mięso do nagrzanego piekarnika? czy ma być pod przykryciem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 08 września 2009 Świetny pomysł, podobnie robię schab i karkówkę, z chrzanem do kanapek nie ma nic lepszego ;) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń