Do góry

Przekąski Przepis na:

Łopatka w sosie własnym wyborna

Przekąski

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 177

Dodano: 02.08.2011

Odsłon: 24508

Doskonałe rozpływające się w ustach miękkie mięsko w aromatycznym sosie własnym ... pyszne na ciepło i jako zamiennik wędliny na zimno z pieczywem !!!

Składniki

  • łopatka chuda, ok 0,7kg
  • cebula, 2 duże
  • kminek cały, szczypta
  • liść laurowy i ziele angielskie, kilka liści i kulek
  • vegeta, 1 łyżeczka
  • czosnek, kilka ząbków
  • sól, pieprz,, wg uznania
  • maggi, 1 łyżka stołowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. łopatkę kroimy na ok 3cm plastry i rozbijamy na 1cm kawałki tłuczkiem, obsypujemy solą i pieprzem następnie na patelni obsmażamy na złoty rumiany kolor na oleju. UWAGA: wszystko co się wysmaży z mięsa zostawiamy !!!

  2. W obszernym rondlu na maśle rumienimy poszatkowaną dowolnie cebulę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie przyprawy chwilę smażymy po czym układamy mięsko i zalewamy całość szklanką wody i wlewamy to co wysmażyło się na patelni przykrywamy i dusimy mieszając od czasu do czasu na małym ogniu ok 30min ( cebula i czosnek mają się praktycznie rozpaść i zrobi się z nich sos) można dolewać odrobinę wody jeśli za szybko nam odparuje.

  3. Można na koniec podbić łyżką śmietany ale osobiście wolę taki klarowny sos, dla mnie najlepsza jest do tego ciemna kasza ale oczywiście można podawać dowolnie ryż ziemniaki pieczywo...mięsko jest pyszne również na zimno w bułce lub kanapce z chrzanikiem lub musztardą ;)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 03 sierpnia 2011 dzięki wielkie -polecam bo mięsko zawsze tym sposobem wychodzi delikatne i miękkie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 sierpnia 2011 Tak apetyczne danie, że aż ścisnęło mnie w żołądku ) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń