Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś

Dania główne

Autor: lenarafal

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 1940

Dodano: 31.08.2008

Odsłon: 21825

Łosoś w chińskim sosie

Składniki

  • świeży łosoś
  • sos: łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • ząbek czosnku-zgnieciony
  • pół cebuli-poszatkowanej
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka startego imbiru lub imbiru w proszku
  • łyżka sosu sojowego
  • kuskus, szczypiorek, łyżka masła
  • sałata,pomidor,ogórek,żółta papryka,oliwa z oliwek,sos balsamiczny
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. sos:podsmażyc cebulę,imbir,czosnek,dodać resztę składników, zagotować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Zimnym sosem polać rybę i wstawić na noc do lodówki. Rybę smażyć razem z sosem na patelni. Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu dodając łyżkę masła i łyżkę posiekanego szczypiorku. Rybę podawać z kuskusem i sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

1234567 30 listopada 2008 Niestety, z podanych składników nie wychodzi sos, ale raczej coś zbitego, czym trudno zalać rybę :-( Czy aby na pewno podane są wszystkie składniki sosu? Moim zdaniem brakuje czegoś płynnego. Przed dodaniem mąki ziemniaczanej wyglądało to lepiej.
Pachnie za to znakomicie!

Kiedyś jadłam w restauracji znakomitego łososia z sezamem i bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam ten przepis. Tylko co z tym sosem...

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń