Do góry

Przekąski Przepis na:

ŁOSOŚ MARYNOWANY Z KOPERKIEM

Przekąski

Autor: edyta1

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 378

Dodano: 22.02.2008

Odsłon: 7522

Łosoś z koperkiem to wyjątkowa gratka dla smakoszy ryb. Danie jest bardzo popularne w Skandynawii, może być traktowane jako przystawka. Znakomicie smakuje też, jako prosty posiłek. Cieniutkie kawałki ryb można położyć na świeży chleb z masłem. Pyszne!

Składniki

  • płat świeżego łososia, 1 kg.
  • siekany koperek, 6 łyżek
  • cukier, 3 łyżki
  • sól, 3 łyżki
  • magi, 3 łyżki
  • olej, 8 łyżek
  • folia spożywcza w rolce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do marynowania musicie kupić dorodny, gruby płat łososia, który trzeba dokładnie oczyścić z ości. Jeśli mięso jest świże ości trudno usunąć, można pomóc sobie kleszczami kuchennymi. Nie musicie natomias usówać skóry, ani łusek. Oczyszczony płat mięsa przetnijcie na dwie równe połowy. Koperek, cókier i sól wymieszajcie i nałóżcie na jeden płat mięsa, przykryjcie drógim, tak by skóra była na zewnątrz obu płatów. Teraz trzeba rybę zawinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do naczynia i docisnąć czymś ciężkim. Tak przygotowaną rybę odstawiamy w zimne miejsce na ok 2,3 dni. Codziennie rybę trzeba przewracać na drugą stronę. Po kilu godzinach puści sporo soku, to dobry znak, że mięso się marynuje. Po 2,3 dniach mięso odwijamy, usówamy nadmiar koperku i przekładamy do czystego naczynia. Różowe części mięsa delikatnie polewamy magi i sporo olejem. Rybę należy kroić w cieniutkie plasterki. Można podawać z zieloną sałatą lub pieczywem i masłem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń