Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza wariacja na temat łososia :) Rybka skąpana w aromatycznej marynacie z dodatkiem czosnku staropolskiego i towarzystwie lekkich warzyw.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 145
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 61
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 145
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 61
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cukru pudru (z cukru trzcinowego), 1 łyżeczkę czosnku staropolskiego, 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu oraz doprawiamy do smaku solą. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę i dzielimy na porcje. Filety nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Do zeszklonej cebulki dodajemy starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy je delikatnie wodą, doprawiamy solą ziołowa, pieprzem i dusimy około 5 minut.
Następnie smażymy łososia już bez dodatku tłuszczu* około 3 minuty z każdej strony. * do smażenia wystarczy pokrywająca go marynata
Usmażonego łososia podajemy otulonego podduszonymi warzywami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pęczak jęczmienny. Życzę smacznego! :)