Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś pod beszamelem

Dania główne

Autor: rooibos

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 61

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 36684

Delikatny smak łososia z wyśmienitym sosem

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzwonka łosiosia opłukać, osączyć. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą. Ułożyć w nim łososia. Polać go oliwą, posolić i posypać pieprzem. Cytrynę przekroić na pół, z połówki wycisnąć sok i polać nim rybę. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni, zapiekać około 15 minut, tak by ryba była przyrumieniona. Wyjąć.

  2. W rondelku rozpuścić masło. Posypać je mąką, lekko zamieszać. Cały czas trzymać rondelek na małym gazie, mieszając masę. Dolewać zimne mleko, cały czas mieszając. Mleka dolać tyle, by sos miał konsystencję gęstej śmietany. Dosypać do niego sól, pieprz.

  3. Odrobinę gałki muszkatołowej zetrzeć na tarce, dodać do sosu. Dodać także pół kostki rosołku i 2 łyżki soku wyciśniętego z drugiej połówki cytryny. Można do niego dodać kilka mrożonych krewetek.

  4. Sos gotować kilka chwil, czekając, aż zagotują cię krewetki. Odstawić. Dodać koperek i szczypiorek. Łososia podawać z ziemniakami. Sos beszamelowy podawać w sosjerce, polewając rybę tuż przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amaz 17 czerwca 2015 Zrobilam ostatnio,pyszniutkie! Koniecznie krewetki do sosu :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ika77 12 grudnia 2014 Zrobiłam wczoraj na obiad. Podałam z ryżem i brokułem. Coś wspaniałego! Nawet moje dzieci, którym rzadko kiedy smakuje coś innego niż słodycze były zachwycone:-)
Pozdrawiam serdecznie.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 11 marca 2012 wspanialy przepis, losos smakuje rowniez pyszniez sosem holenderskim, polecam:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limito 28 kwietnia 2010 palce lizać, prosty i przyjemny przepis dla mojego podniebienia

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 15 grudnia 2009 Smakowicie wygląda!Napewno zrobię i napiszę jak mi poszło ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 04 grudnia 2009 Taka ryba musi rozpływać się w ustach. I ten sos.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń