Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w papilotach z mandarynkami, ziemniakami w mundurkach i blanszowanym szpinakiem
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki myjemy, i kroimy w ćwiartki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z dwóch kawałków mandarynek wyciskamy sok, którym skrapiamy łososia. Następnie przyprawiamy go solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy oliwę i na mocno rozgrzaną kładziemy kawałek łososia - smażymy z dwóch stron na rumiano. Rozwijamy papier do pieczenia, na środku kładziemy łososia, a na nim kawałki mandarynki i zawijamy w "cukierka". Rybę pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnie wlewamy oliwę, i na rozgrzaną wrzucamy liście szpinaku - poodrywałam ogonki. Smażymy je bardzo krótko! stają się błyszczące i odrobinę sztywne.
Ocet balsamiczny wlewamy do garnuszka, dodajemy sok z dwóch kawałków mandarynki, cukier i cały czas mieszając gotujemy - cukier ma się rozpuścić a sos zagęścić. (Im więcej cukru - tym gęstsza konsystencja, jednak gdy się przesadzi, po wystygnięciu sos twardnieje!) Gotowego łososia kładziemy na talerzu, układamy szpinak i ziemniaki, polewamy sosem balsamicznym. Talerz można ozdobić liśćmi szpinaku, kawałkami mandarynek, i sosem :)
Rady: Niektóre mandarynki zapieczone z łososiem były suche.. Można więc je wyciągnąć z papilota przed podaniem..