Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w pomarańczach

Dania główne

Autor: martinusc3

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano: 21.02.2011

Odsłon: 6522

Szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz super smaczne :)

Składniki

  • Łosoś filet cały, 1 szt
  • Pomarańcza cała owoc, 8 szt
  • sok z pomarańczy świeżo wyciśniety, 0,75 l
  • sól morska (może byc normalna), 0,005 kg
  • pieprz młotkowany, 0,005 kg
  • masło klarowane
  • młode ziemniaki, 4 kg
  • KOPER
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet ryby oczyścić z łuski (skórę na filecie pozostawic ) usunąć ewentualne ości z fileta opruszamy solą i pieprzem i zostawiamy az się sol trochę wchłonie w rybę

  2. z pięciu pomarańczy wycisnać na świerzo sok i przecedzic go w celu usunięcia pestek i tylko pestek ewentualny miąższ który zostanie na sitku jest do wykorzystania

  3. pozostałe trzy pomarańcze kroimy na plastry po uprzednim wyszorowaniu pod goracą wodą kroimy ze skórą

  4. brytfannę teflonową smarujemy oliwą z oliwek exv na dnie rozkładamy plastry pomarańczy na nich ukladamy filet łososia i nakrywamy go w całości pomarańczą

  5. piekarnik rozgrzewamy na 180 st brytfanke z ryba nakrywamy folia alu i wstawiamy do piekarnika na 20 min nastepnie folie nalezy zdjac piec dziesiec min bez niej a nastepnie podlac rybe sokiem z pomarańczy i dodac łyżkę stołową masła klarowanego piec jeszcze max 10 czesto sprawdzajac ryba nie może byc sucha

  6. podawać z młodymi ziemniakami z wody posypanymi koperkiem potrawe mozna jeszcze udekorowac czastka cytryny

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 listopada 2011 Bardzo ciekawy przepis,uwielbiam łososia ,ale takiego jeszcze nie robiłam.Ciekawi mnie jedno czy łosoś nie będzie słodki?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 22 lutego 2011 pan chyba w gastronomii pracuje ze takie ilosci ;) swietny prosty przepis, szkoda ze fotka sprzed pieczenia no i rozbawila mnie miara soli i pieprzu ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 22 lutego 2011 Bardzo piękne i smakowite danie. Do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

migotka123 21 lutego 2011 napisałeś sól morska ok, a może być normalna, to znaczy jaka kamienna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 21 lutego 2011 uwielbiam uwielbiam łososia, do ulubionych 5+

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 21 lutego 2011 Wspaniałe danie, proste w wykonaniu,
a można zaskoczyć gości, do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 21 lutego 2011 Smakowite danie ,a do tego pieknie podane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń