Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie koperkowym

Dania główne

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 699

Dodano: 10.12.2009

Odsłon: 18566

Pyszna, prosta potrawa. Smakuje każdemu! :) Idealna zarówno na domowy obiad czy kolację, jak i na spotkanie ze znajomymi czy rodziną! :)

Składniki

  • płat świeżego łososia, ok. 70 dag
  • śmietana 18%, 4 łyżki
  • majonez, 4 łyżki
  • koperek świeży, 1 większy pęczek
  • sok z połówki cytryny
  • pieprz
  • sól
  • wegeta
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Myjemy łososia i odkrawamy z niego skórę. Łososia płuczemy a następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem i solą. Wkładamy łososia do naczynia żaroodpornego.

  2. Przygotowujemy sos: Koperek drobno kroimy, mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i odrobiną wegety.

  3. Zalewamy łososia przygotowanym sosem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, ściągamy z łososia folię i wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika.

  4. Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkiem chleba lub po prostu jedzony sam. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

laura_999 13 grudnia 2010 Skorzystałam z tego przepisu już kilkakrotnie - jest rewelacyjny, zrobił fororę na moim stole :)
Uwielbiam podawać rbkę z pieczonymi ziemnaczkami i brokułem, PYCHA!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 09 marca 2010 Hmm, odmiana z chrzanem - mniam, mniam! Następnym razem z pewnością dodam do sosu chrzan, musiało być pyszne! :) Cieszę się, że przepis się podoba :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 lutego 2010 Dzisiaj robiłam na kolacje, tylko do sosu dodałam chrzan i wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 14 grudnia 2009 Cieszę się, że przepisy się podobają no i życzę miłego gotowania! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosia84 13 grudnia 2009 Przeglądam dość dużo Twoich przepisów są bardzo apetyczne :) czekam tylko na koniec remontu kuchni i zebieram sie do roboty razem z Twoimi instrukcjami :) Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 12 grudnia 2009 Nie, ja jestem tylko po technikum kucharskim ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 12 grudnia 2009 pięknie podana -chociaż nie uczyłaś się u "wielu mistrzach"?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hubcio 11 grudnia 2009 BOZENKO58 TAKA JEST MOJA OPINIA CO DO RYB RYBA MUSI BYC DOBRZE PRZYZADZONA.CO DO TEGO CZY STAWIAM PIERWSZE KROKI TO SIE MYLISZ UCZYLEM SIE GOTOWANIA U WIELU MISTRZACH I TO ZNANYCH NA CALYM SWIECIE;-) POZA TYM NIE ZAWSZE MI SMAKUJE TO CO ZROBIE;-) POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń