Do góry

Przekąski Przepis na:

łosoś w sosie pomidorowym

Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 13746

Dodano: 11.02.2012

Odsłon: 3413

specjalnie dla babcianeczki,która jak pisze uwielbia łososia w każdej postaci

Składniki

  • 0,5 kg fileta z łososia skropionego sokiem z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta wymieszana z mąką do panierowania
  • gęsty sos pomidorowy :
  • 1 średni słoiczek dobrego koncentratu pomidorowego ( 200-250 g )
  • 4 duże cebule pokrojone w półtalarki
  • olej do przysmażenia cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 płaska łyzka cukru
  • 2 liście laurowe + 5 ziaren ziela angielskiego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. z fileta odciąć skórę i wyjąć ości wyczuwalne pod palcami ( można to robić pensetą). Pokroić na małe kawałeczki ,posolić popieprzyć,opanierować i usmażyć na złoty kolor.

  2. pokrojone cebule usmażyć na oleju ,w tym czasie przecier przełożyć do dużego kubka dodać do niego małą szklankę wody ,dodać cukier i wlać do cebuli.Dodać resztę przypraw i poddusić ok.10 minut na małym ogniu.

  3. doprawić do smaku sos powinien być słodko kwaśny.Gorącym sosem obficie polać łososia .

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

IlonaAlbertos 17 lutego 2012 Uwielbiam łososia. Dziękuję za inspirujący przepis, na pewno wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 12 lutego 2012 Goramarcina, dziękuję za kolejny przepis. Moja kategoria "łosoś" w ulubionych rozrasta się. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń