Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym

Dania główne

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5376

Dodano: 14.04.2014

Odsłon: 3509

Pyszny.))

Składniki

  • 0.5kg. fileta z łososia bez skóry
  • Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku, mielonego inbiru, 2 łyżki miodu
  • Na sos: 150ml śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu. 3 łyżki ostrej musztardy
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, tymiankiem, imbirem i miodem. Pokrojonego na kawałki łososia zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

  2. W tym czasie przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, dodać posiekany szczypior, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać jeszcze sok z cytryny.

  3. Piekarnik rozgrzać do tem.180st.C i wstawić łososia w naczyniu żaroodpornym na ok. 30 minut
    Upieczonego łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń