Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś zapiekany pod sosem kurkowym

Dania główne

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 254

Dodano: 10.01.2017

Odsłon: 173

Delikatny, soczysty łosoś ukryty pod aksamitnym sosem kurkowym.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek.Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje.
    Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny.

    Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń