Do góry

Dania główne Przepis na:

Maczanka krakowska

Przepis dnia 2010-01-18
Dania główne

Autor: Jagoda50

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3175

Dodano: 13.01.2010

Odsłon: 22653

Danie to przygotowałam według przepisu z magazynu Kuchnia.Duzo czytałam na temat tej potrawy,postanowiłam więc sprawdzić jak smakuje,a smakuje calkiem dobrze.

Składniki

  • karkówka (moze byc schab), 80 dkg
  • smalec lub maslo (ja dałam olej), 1,5 łyzki
  • cebula, 3 duże
  • sól,pieprz, do smaku
  • liscie laurowe, 2
  • ziele angielskie, kilka ziaren
  • kminek, pół łyzki
  • mąka, łyzka
  • bułki, 2 małe lub 1 duza na osobę
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mięso dobrze natrzeć solą,kminkiem i pieprzem i wlozyc do lodówki na pare godzin,a najlepiej na noc

  2. w brytface rozpuścic tłuszcz i obsmazyc na nim mięso,podlac wodą ( kilka łyżek),przykryć i piec w piekarniku okolo 1,5 godziny w temp. 180 stopni

  3. w polowie pieczenia dodac do mięsa pokrojoną w plasterki cebulę

  4. po upieczeniuwyjąć mięso,a sos zageścic maką

  5. mięso pokroić w plastry i kłaść na przekrojone bułki,wszystko polac sosem z pieczenia

  6. do tego dania obowiązkowo podać kiszone ogórki

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 14 kwietnia 2011 Super przepis na karkóweczkę,chętnie wypróbuję,Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ines40 23 stycznia 2010 Bardzo to smacznie wyglada wiec biore sie za probowanie tego przepisu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 18 stycznia 2010 Nawet nie wiedziałam,że ta potrawa ma taka nazwę.Znam ją od dzieciństwa,a pochodzę z innego regionu Polski!!
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 14 stycznia 2010 W przepisach na maczankę musi byc swieza bulka ale mozna zrobic i grzankę (tak myslę) i napewno byłoby pyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 13 stycznia 2010 Ciekawie wygląda. I bardzo ładnie podane.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń