Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaro w sosie pieczarkowym

Dania główne

Autor: elka810707

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 384

Smaczne.

Składniki

  • 40 dag. makaronu świderki lubella
  • 25 dag. pieczarek
  • kieliszek półwytrawnego wina
  • pół szklanki słodkiej smietanki
  • Kilka gałązek natki
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • odrobina białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pieczarki oczyść, pokrój na ósemki. Natkę posiekaj, a obraną cebulę pokroić wzdłuż na cienkie cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  2. W rondlu stop masło. Na nim poukładaj cebulę i pieczarki. Duś pod przykryciem do momentu, aż pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Dodaj kieliszek wina, dopraw solą, mielonym pieprzem i gałką. Na koniec dodaj śmietankę i wymieszaj składniki, aby powstał sosik.

  3. Makaron odcedzić i osącz. Przełóż na półmisek. Makaron obłóż grzybami, polej sosem. Posyp posiekaną natką i czerwonym pieprzem. Do grzybowego sosu pasują także inne rodzaje makaronu. Można również wybrać penne lub kokardki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń