Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron a la Carbonara

Dania główne

Autor: Natka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano: 15.12.2008

Odsłon: 5171

szybki pomysł na obiad

Składniki

  • makaron,np. farfalle lub penne, 1 opakowanie
  • chudy boczek lub surowa szynka w plastrach, 20 dag
  • pieczarki, ok 7-8 sztuk
  • jajka, 2
  • śmietankę lub mleko, 1/5 szklanki
  • żółty ser w kostce, 15 dag
  • przyprawa vegeta
  • pieprz
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.W tym samym czasie obrać i pokroić pieczarki, chwilkę podsmażyć, a potem dusić na małym ogniu ( dodać przyprawy do smaku).Gdy pieczarki trochę dojdą, dorzucić pokrojona w kostki (z plastrów) szynkę. Smażyć razem, aż uzyskamy miękkość i dobry smak. Następnie zetrzeć kostkę sera.Potem do kubka wbić jajka, dodać mleko oraz ser - wymieszać. Ugotowany makaron zmieszać w jednym garnku z pieczarkami i szynką i smażyć na małym ogniu przez 3 min (ciągle mieszając). Na końcu dolać wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszać aż jajko się nie ściągnie, a ser nie rozpuści (ok 1-2 min). Doprawić do smaku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 16 czerwca 2009 Zgadzam sie z poprzedniczką, do carbonara nie dajemy pieczarek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 lutego 2009 Ten sos,który podałaś to napewno nie jest carbonara. Do carbonary dodaje sie boczek a nie szynke, zadnych pieczarek, smietanke najlepiej 36% , żółtko - nie jajko i tarty parmezan, nie zwykły ser żółty.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń