Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron curry z bananami ;)

Dania główne

Autor: iza1988x

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 25

Dodano: 16.09.2009

Odsłon: 2246

Zaskoczy gosci swym niezwyklym smakiem, szybko sie robi, swietne tez na drugi dzien do odgrzania jako zapiekanka.

Składniki

  • makaron kokardki, 500 g.
  • banany, 2 duze
  • piers z kurczaka, 2 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • smietana (gesta i kwasna 18 %), 300 ml.
  • ocet winny(konieczny skladnik,nie zastepowac innym octem), 1/3 szklanki
  • curry, 3-4 łyzeczki
  • wegeta, do smaku
  • olej, do podsmazenia piersi
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

  2. piers z kurczaka kroimy w kostke, przyprawiamy wegeta i podsmazamy na zloty kolor.Zdejmujemy na talez i odstawiamy.

  3. cebule kroimy w kostke, nastepnie zeszklimy przez chwile na tluszczu po kurczaku. Do cebuli dodajemy ocet mieszamy i dusimy az calosc plynu odparuje z patelni.

  4. w miedzy czasie rozdrabniamy banany w misce widelcem, dodajemy do nich smietane i curry.

  5. Gdy ocet juz odparowal dodajemy do cebuli kurczaka i smietane z bananami, caly czas mieszajac zostawiamy na ogniu az sie zagotuje.

  6. w tym czasie powinien nam juz sie ugotowac makaron, odcedzamy go i wrzucamy do garnka,wlewamy na to sos z kurczakiem i bananami wszystko mieszamy, i makaron jest gotowy do podania.

  7. ja zawsze robie makaronu wiecej, reszte ktora zostaje po obiedzie przekladam do naczynia zaroodpornego wysmarowanego maslem,na wierzch scieram troche zołtego sera,i zostawiam w lodowce,na drugi dzien zapiekam w [piekarniki i mam gotowe danie.

  8. Naprawde polecam, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iza1988x 17 września 2009 Nie przesada, ocet calkowicie odparowujemy z patelni,nie dodajemy go do dania,jest potrzebny tylko po to zeby nadacx kwaskowaty i specyficzny smak cebuli.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 17 września 2009 ale ten ocet calkowicie trzeba odparowac nie dodaje sie go do dania,jest potrzebny tylko po to zeby nadac kwaskowaty i specyficzny smak cebuli.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 16 września 2009 Bardzo podoba mi się pomysł, lubię takie dania z nutą egzotyki :) ale... z tym octem to nie przesada? zawsze gdy robiłam jakiś przepis z octem winnym do dodawało się go 1-2 łyżeczki... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń