Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron fusili w sosie cukiniowo - orzechowym

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 27.01.2008

Odsłon: 1974

włoski smak lata...

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy wg przepisu na opakowaniu (przeważnie około 11 min.). Osączyć i krótko zahartować w lodowatej wodzie. Wrzucić z powrotem do garnka. W czasie gotowania makaronu: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pokrojoną w talarki cebulą, gdy nieco zmięknie, wrzucić pokrojoną w cienkie talarki nieobraną cukinię. Chwilę podduszać (można skropić wodą) najpierw bez przykrycia (żeby skórka nie straciła koloru), a później przykryć na kolejną chwilę. Gdy cukinia stanie się szklista (ale wciąż chrupiąca), dodać posiekaną bazylię lub 3 szczypty suszonej. Doprawić solą i pieprzem, wsypać orzechy - podduszać kolejną chwilę delikatnie mieszając. Zalać kremówką, zagotować. W tym czasie makaron będzie już ugotowany, po wrzuceniu go z powrotem do garnka, wlać sos cukiniowo - orzechowy, delikatnie wymieszać i od razu podawać, dekorując porcje na talerzach listkami bazylii, ew. można posypać startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maciejka 15 lutego 2008 A jak smakuje! Łykną to nawet osoby, które nie przepadają za smakiem ziół. Nie ukrywam, że jest to najprostsze danie awaryjne - cukinię mam zawsze w lodówce. ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń