Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron penne z sosem serowo-cukiniowym

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1410

Dodano: 10.09.2009

Odsłon: 15945

Szybki sposób na obiad, ale i na coś ciepłego dla gości.

Składniki

  • Makaron rurki (penne) pełnoziarnisty, 1 op.
  • cukinia, 1 średnia
  • Szynka lub kiełbasa szynkowa w kawałku, 20 dkg
  • ser camembert, 1 szt.
  • Serki topione - trójkąciki, 3 szt.
  • Ser topiono chester, 3 plasterki
  • Pietruszka - natka, czubata łyżka
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • sól, pieprz, maggi
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wędlinę (właściwie może być zamiast szynki i kiełbasa) pokroić w małą kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej oliwie. Wyjąć z tłuszczu do średniego garnka.

  2. Cukinię umyć, obrać, jeśli ma nasionka - usunąć je, miąższ pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć na tłuszczu ze smażenia wędliny. Podlać wodą i udusić - powinna być delikatnie chrupka, nie może się rozgotować. Cukinię dodać do garnka z wędliną. Nie wylewać sosu, który się wytworzył!

  3. Do sosu po wędlinie i cukinii dodać serki - pleśniowy pokroić uprzednio na mniejsze kawałki. Trzymać na małym ogniu aż się wszystkie roztopią.

  4. Powstały sos przelać do garnka z cukinią i wędliną, doprawić i chwilkę razem poddusić. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.

  5. Podawać z ugotowanym makaronem.

  6. W ramach wariacji można oczywiście zmieniać warzywa, np. na paprykę, dodać cebulę itd. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 września 2009 Jadłam już nieraz makaron z szynką i cukinią, ale dodanie do tego serków, tak jak proponujesz, wydaje mi się świetnym pomysłem :) przy najbliższej okazji wypróbuję!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń