Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron po katalońsku

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 15.01.2009

Odsłon: 14980

Zachwyca zapachem i smakiem...

Składniki

  • pomidory, 60 dag
  • pęczek pietruszki, 1
  • pęczek oregano, 1/2
  • cebula, 1
  • ząbek czosnku, 1
  • chudy schab, 25 dag
  • orzechy laskowe i orzeszki piniowe, po 2 łyżki
  • makaron (nitki lub wstążki), 30 dag
  • oliwa, 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • bulion warzywny instant, 3 łyżeczki
  • słodka papryka, 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w drobną kostkę. Zioła umyć, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Schab umyć, osuszyć, pokroić w paski.Orzechy grubo posiekać. Makaron połamać na kawałki. Orzechy i orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wyjąć, przełożyć na talerzyk. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso (3-4 minuty). Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć razem. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, wyjąć. - Na tłuszczu ze smażenia poddusić pomidory (5 minut). Wlać 750 ml wody, dodać koncentrat, orzechy, zioła, bulion, paprykę i orzeszki piniowe, zagotować. Włożyć makaron, gotować 10 minut, często mieszając. Dodać schab i jeszcze krótko podgrzać. Ponownie doprawić do smaku. Gotową potrawę można udekorować paseczkami suszonej szynki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń