Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny makaron pomidorowy otulony marchewkowym pesto z wyraźną nutą czosnku oraz bazylii. Kocham wszelkiego rodzaju pesta i lubię tworzyć nowe połączenia. Dzisiaj kreatywnie potraktowałam marchewkę, a efekt zaskoczył nas bardzo pozytywnie :)
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 42
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23698
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 440
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 262
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 16
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 42
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23698
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 440
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 262
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie podsmażamy je chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do momentu odparowania nadmiaru soku. Podsmażoną marchewkę studzimy.
Orzechy obieramy z łupin i delikatnie prażymy na patelni do momentu aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat. Uprażone orzechy studzimy.
Ostudzone orzechy dokładnie rozbijamy w moździerzu.
Owczy ser (możemy wykorzystać np. czeski Jadel) również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki świeżej bazylii, 3 - 4 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej masy.
Następnie do rozdrobnionego czosnku i bazylii dodajemy ostudzoną marchewkę, rozrobione w moździerzu orzechy włoskie, 5 łyżek startego sera owczego oraz dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku solą oraz dość sporą ilością czarnego pieprzu. Na koniec, dla odpowiedniego połączenia się składników użyjemy rozdrabniacza. Miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund. * Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo i nie dopuścić do wytworzenia konsystencji jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego połączenia i delikatnego rozdrobnienia składników.
Gotowe pesto łączymy z gorącym (ugotowanym al dente) makaronem pomidorowym. Życzę smacznego! :)