Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie Carbonara

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 16.01.2009

Odsłon: 10981

Rewelacyjne danie, a koszt koszt jednej porcji to tylko 2 zł.

Składniki

  • opakowanie spaghetti
  • 1,5 szklanki śmietanki 30 %
  • wędzony boczek, 20 dag
  • cebula
  • duży zabek czosnku
  • masło, 2 łyżki
  • tarty ser, 4 łyżki
  • żółtka, 4
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków majeranku
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, boczek pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać boczek. Wymieszać śmietanę z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente makaron i zalać śmietaną. Podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, nie można doprowadzić do zagotowania, ponieważ żółtko się zetnie. Podawać udekorowane listkami majeranku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drdeath4 24 stycznia 2009 wszystko super, ale czosnek sie przeciera(na desce do krojenia), a nie wyciska

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń