Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie pieczarkowym

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 18.03.2009

Odsłon: 13162

Idealne danie dla niespodziewanych gości :)

Składniki

  • makaronu świdry pełnoziarnistego (Lubella), 40 dkg
  • pieczarek, 25 dkg
  • natki, 1pęczek
  • mała cebula, 1
  • ząbki czosnku, 3
  • odrobina białego wina
  • sól
  • pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • łyżka ziarenek kolorowego pieprzu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyść, pokrój na ósemki. Natkę posiekaj, a obraną cebulę pokrój wzdłuż na cienkie cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę

  2. Na patelni stop masło. Na nim poukładaj cebulę i pieczarki, zapiecz. Nie poruszaj patelnią do momentu, aż pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Na koniec dodaj odrobinę wina (ok. 1 niepełny kieliszek), dopraw solą, ziarenkami pieprzu i gałką. Dodaj jeszcze łyżkę masła i stop, aby powstał sosik.

  3. Makaron odcedź, przelej gorącą wodą, osącz i wymieszaj z odrobiną masła. Przełóż na półmisek. Makaron obłóż grzybami, polej sosem. Posyp posiekaną natką, oprósz czerwonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

13jolanta 16 marca 2010 Mniamusne bardzo:) Wypróbowałam, bo uwielbiam grzyby w każdej postaci..pieczarki oczywiście też:) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń