Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie smietanowym z poledwiczką wieprzową

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 22.01.2009

Odsłon: 6990

Ciekawe połączenie makaronu i polędwicy, idealne na szybki obiad lub późną kolację.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować na pól-twardo w osolonym wrzątku. Cebule pokroić w drobna kosteczkę, czosnek przecisnąć, cukinie pokroić w kawałki, pomidorki przekroić na pól. Polędwiczki pokroić na cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju zeszklić cebule i czosnek, zdjąć z patelni odcedzając z nadmiaru tłuszczu. Na tym samym tłuszczu przesmażyć polędwiczki, dodać cukinie, odłożoną cebule i czosnek, zalać śmietaną, dodać zioła, musztardę i doprawić sola i pieprzem. Na koniec gotowania dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Sos powinien samoistnie się zagęścić, jeśli dodana jest gorsza śmietana, sos można zagęścić zasmażką. Sos połączyć z odcedzonym, gorącym makaronem, przemieszać, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

juzef007 04 lutego 2009 super przepis. na pewno skorzystam. trochę dużo tych składników ale warte poświęcenia!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń