Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w sosie śmietanowym z polędwiczką wieprzową

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 18.03.2009

Odsłon: 8333

Szybki łatwy przepis, w sam raz na niedzielną rodzinną ucztę :)

Składniki

  • makaronu grube rurki, 1/2 opakowania
  • polędwiczka wpieprzowa, 1 duża
  • śmietanki 30%, 1 szklanka
  • cukini, 1/2
  • pomidorków koktajlowych, 20 dkg
  • cebula, 1
  • ząbku czosnku, 1
  • masła, 2 łyżki
  • oleju, 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • musztardy francuskiej, 1 łyżka
  • gałązka tymianku
  • oregano
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować na pół-twardo w osolonym wrzątku.

  2. Cebule pokroić w drobna kosteczkę, czosnek przecisnąć, cukinie pokroić w kawałki, pomidorki przekroić na pół.

  3. Polędwiczki pokroić na cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części.

  4. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju zeszklić cebule i czosnek, zdjąć z patelni odcedzając z nadmiaru tłuszczu.

  5. Na tym samym tłuszczu przesmażyć polędwiczki, dodać cukinie, odłożona cebule i czosnek, zalać śmietana, dodać zioła, musztardę i doprawić sola i pieprzem.

  6. Na koniec gotowania dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Sos powinien samoistnie się zagęścić, jeśli dodana jest gorsza śmietana, sos można zagęścić zasmażka.

  7. Sos połączyć z odcedzonym, gorącym makaronem, przemieszać, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń