Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kabaczkiem

Przepis dnia 2009-08-16
Dania główne

Autor: JayJay

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 30

Dodano: 24.07.2009

Odsłon: 46754

Szybkie i łatwe w przygotowaniu a przy okazji niedrogie.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na patelni.

  2. Kabaczek obrać, pokroić w grube plastry, wyciąć miąższ i pokroić następnie w grubą kostkę. Dorzucić do szynki na patelni, smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż kabaczek zrobi się miękki i rumiany (powinien się lekko rozpadać).

  3. Po kilku minutach smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość oprószyć lekko solą i pieprzem.

  4. Makaron zagotować al dente. Kiedy kabaczek będzie gotowy, dorzucić odcedzony makaron na patelnię i dobrze wszystko razem wymieszać. Zostawić chwilę jeszcze razem na ogniu.

  5. Natkę drobno posiekać i dorzucić na patelnię pod sam koniec. Całość jeszcze chwilkę potrzymać na patelni, żeby smaki się przegryzły. Podawać gorące. Jak ktoś lubi, można całość lekko oprószyć startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolciaa 20 lipca 2010 Właśnie nie miałam pomysłu na danie z kabaczka...Już mam :)


a kabaczków w mym ogródku dostatek ;P

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ubuntu 09 stycznia 2010 a szynki nie mozna zastapic np. grzybami??

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 09 stycznia 2010 NAPEWNO JEST SMACZNE-spróbuję.Ja też robię z piersią z kurczaka,brokułami i serem,polecam,pychota.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 17 września 2009 To jest danie, na temat którego można całe wariacje napisać. Ja jeszcze dodaję pieczarki, a tak najczęściej to wszystko co mam pod ręką, nawet ogóri. Doprawiam lekutko dodając maggi, ziół prowqansalskich. Czasami zaci.ągam śmietanką.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdalen 17 września 2009 to rzeczywiście pyszne danie i szybkie w przygotowaniu- i mozna je robic z cukinia ,z kabaczkiem ,albo z brokułem-ja dodaję troche smietanki ..

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 sierpnia 2009 ja też zrobię z cukinią, uwielbiam ją

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grawa5 28 lipca 2009 Ja robię podobnie tylko z cukinią a dodatkowo dodaję cebule i zioła prowansalskie. Jest to bardzo szybkie, lekkostrawne i tanie danie.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń