Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami i pieczarkami w sosie smietanowym

Dania główne

Autor: magi_flower

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano: 08.01.2009

Odsłon: 17977

Szybkie i latwe w przygotowaniu,smaczne,zawsze sie udaje,malo skladnikow,sycace i aromatyczne.

Składniki

  • makaron typu penne, 2 szklanki
  • pokrojone pieczarki, 20 dkg
  • krewetki krolewskie, 25 dkg
  • oliwa lub olej, 3 lyzki
  • biale wino, ok.1/4 szklanki
  • czosnek, 3 zabki
  • smietana 18%, pol szklanki
  • natka pietruszki swieza lub suszona, 2 pelne lyzki
  • sol,pieprz, odrobina do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac makaron w osolonej wodzie(aldente),odcedzić.W międzyczasie przygotować resztę składników:
    Pieczarki umyć i pokroić, również osuszyć.
    Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć,osuszyc i posolić. Świeże krewetki umyć i posolić.
    Na sucha patelnię włożyć pieczarki i chwilę podgrzewać, odparowując resztę wilgoci. Wlać 2 łyżki oliwy i smażyć pieczarki krociutko,od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione,pod koniec posolić.Zdjąć je z patelni i odłożyć na talerzyk.
    Dobrze rozgrzać tą samą patelnię i wlać 1 łyżkę oleju. Włożyć krewetki i smażyć z dwóch stron, przez około 3 - 4 minuty, w połowie smażenia dodać zgnieciony czosnek i całość zrumienić. Gdyby na początku smażenia na patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.
    Na patelnię wrzucic usmazone pieczarki,wlać wino i dodać natkę pietruszki.Całość wymieszać i podgrzać,az polowa wina odparuje. Odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawic sola oraz pieprzem. Gorący makaron wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i pieczarkami, delikatnie wymieszać.
    Oczywiscie ilosc skladnikow mozna zmniejszyc lub zwiekszyc w zaleznosci od upodoban i smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

spaherule 02 stycznia 2013 Wczoraj wykonywaliśmy z moim narzeczonym wg Twojego przepisu krewetki , co prawda pieczarki zastąpiliśmy kurkami , które akurat miałam w zamrażarce :) Wyszło znakomicie , niebo w gębie :) z pewnością jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu , dziękujemy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 29 kwietnia 2009 Prosty i niezły przepis,ale jedna uwaga.....krócej smażyć krewetki.Nie potrzebują 4 min.smażenia a później dalszej termicznej obróbki.To tak jak z polędwicą wołową,czym dużej smażysz tym jest bardziej twarda.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń