Do góry

Dania główne Przepis na:

makaron z kurczakiem

Dania główne

Autor: olinka203

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 195

Dodano: 22.04.2008

Odsłon: 12858

delikatne mięso kurczka jest znakomite do kulinarnych eksperymentów

Składniki

  • filety z kurczka, 2
  • łyżki oliwy, 2
  • łyżki masła, 2
  • makaronu taliatelle, 300 g
  • kostka bulionowa knorr (bulion z oliwą z oliwek i ziołami), 1
  • rozgnieciony ząbek czosnku, 1
  • posiekana cebula, 1
  • dużych pieczarek pokrojonych w plasterki, 5-7
  • łyżka ziarenek czerwonego pieprzu, 1
  • szklanki białego wina lub soku z cytryny, 1/3
  • łyzki śmietany 36 procent, 2
  • sól, pieprz, i igiełki całej łodyżki rozmarynu
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj kurczka: natrzyj mięso sola i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy sie rozpuści włóż mięso i smaż delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso sie przyrumieni z każdej strony włóż je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostka bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje dodaj czerwony pieprz i smaż lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn wlej wino i gotuj aż część sosou wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonogo kurczka i osączone tagliatelle. Wymieszaj przypraw i odrazu podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń