Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z patelni

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 5675

Z makaronu, kukurydzy, groszku, pomidorów oraz szynki możemy wyczarować pożywne, kolorowe danie, które każdemu przypadnie do gustu!

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu świderki (25 dag)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 pomidory
  • 20 dag groszku
  • 20 dag szynki
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka sosu beszamelowego
  • bazylia
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na trzy minuty przed końcem gotowania wrzucić groszek. Osączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w ćwiartki. Szynkę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić makaron i groszek, podsmażyć. Dodać szynkę pomidory i kukurydzę, po czym przyprawić do smaku solą i pieprzem. W rondelku, do sosu dodać ser i szczyptę bazylii, dobrze wyłożyć na półmisek i polać sosem. RADA: Makaron najlepiej ugotować poprzedniego dnia. Niekoniecznie muszą być to świderki. Lepiej jednak, gdy makaron jest jednego rodzaju i z jednego opakowania. Jeżeli do potrawy użyjemy spaghetti, przed wrzuceniem na wrzątek należy je pokruszyć;) Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń