Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem pesto

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 15738

Inne od innych. Polecam :)

Składniki

  • makaronu penne, 1 paczka
  • bazylii, 1 peczek
  • natki pietruszki, 1/2 pęczka
  • czosnku, 3 zabki
  • tartego parmezanu, 1/2 szklanki
  • siekanych orzechów włoskich, 1 szklanka
  • smietanki 30%, 1szklanka
  • sól
  • pieprz
  • oliwy z oliwek, 1/2 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, przelać zimną wodą i skropić 1 łyżką oliwy.

  2. Bazylię i pietruszkę oczyścić, umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i pokroić.

  3. Do blendera włożyć zioła, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę, zmiksować na jednolitą masę.

  4. Na rozgrzaną patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby).

  5. Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń