Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem szparagowym

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 18.03.2009

Odsłon: 3178

Łatwy, szybki i przede wszystkim tani obiad :)

Składniki

  • zielonych szparagów, 1 pęczek
  • dowolnego makaronu, 1/2
  • szynki, 15 dkg
  • pomidory, 2
  • śmietanki 30%, 1 szklanka
  • kieliszka białego wytrawnego wina, 1/2
  • cebula, 1 mała
  • masła, 2 łyżki
  • cytryny, 1/2
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i cytryny,schłodzić w zimnej wodzie. Odkroić twarde końcówki i pokroić na mniejsze części.

  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać szynkę pokrojoną w paski, chwilę smażyć i zalać białym winem, a następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Gotować do zgęstnienia sosu, na koniec dodać pokrojone pomidory, podawać z ugotowanym makaronem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń