Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron zapiekany

Dania główne

Autor: prezesewa

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 90

Dodano: 25.06.2008

Odsłon: 5703

Robie to danie na obiad gdy nie mam ochoty dlugo siedziec w kuchni,jest pyszne,a ze jestem smakoszem wiec nic dodac nic ujac,tylko sprobujcie polecam .Wymyslilam je podpatrujac grecka kuchnie i nie jest drogie.

Składniki

  • makaron "pene" lub zwykle swiderki, 1/2 opakowania
  • cebule, 3 duze
  • pieczarki, ok 30-40 dkg
  • zwykla kielbasa, 20 -25dkg
  • ser zolty-starty na duzych oczkach, ok 25 dkg
  • sos pieczarkowy, 1 kartonik(100 ml)
  • wegeta, do smaku
  • pieprz kolorowy, do smaku
  • szczypiorek,natka pietruszki, po pol peczka
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • olej, 3-4 lyzki stol
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pieczarki pokroic w grube plastry,cebule w kostke gruba,dusic na patelni na malym ogniu razem, pod przykryciem.Jak pieczarki "dojda",a cebulka bedzie miekka,dodac pokrojona papryke w kostke i kielbase tez w kostke , dodac sol pieprz i dusimy jeszcze 4 min mieszajac.Makaron gotujemy w osolone wodzie ,odcedzamy .Do zaroodpornego naczynia wkladamy makaron i z patelni wszystko-mieszamy razem posypujemy szczypiorkiem,pietruszka i zoltym serem,mieszamy,na koniec sos(moze byc bez sosu)-jak kto woli.Zapiekamy w goracym piekarniku(180 st) ok 10- 15 min.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń