Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron zapiekany z drobiem i warzywami

Dania główne

Autor: jarek15105

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 234

Dodano: 29.06.2008

Odsłon: 5166

Zapiekanka jest dobra tylko wtedy, gdy dobrze przygotujemy beszamel. Oczywiście można przygotować tu na bazie beszamelu; sos brokułowy, szpinakowy, dodać zielony groszek itd. Smacznego

Składniki

  • Tagliatelle makaron, 400 gram
  • Gruyere (grojer), ser starty, 300 gram
  • Chedar, ser starty, 200 gram
  • piersi z kurczaka, 2 sztuki
  • pieczarki, 200 gram
  • pomidory suszone z oleju, 1 słoik
  • pieprz biały, 1łyżeczka
  • Papryka czerwona, zielona, żółta, po ćwiartce
  • pieprz czarny, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatuowa, świeżo tarta, 1i 1/2 łyżki
  • masło, 3 - 4 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • cytryna sok, 1/2 cytryny
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • śmietanka, 150 ml
  • mleko, 200 ml
  • żółtko, 1 sztuka
  • cebula, 2 sztuki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 02 marca 2009 Brzmi bardzo pysznie......;lubię zapiekanki...napewno wypróbuję przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń