Do góry

Dania główne Przepis na:

makaron zapiekany z jabłkami

Przepis dnia 2012-03-31
Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 580 Ocena: 14285

Dodano: 28.03.2012

Odsłon: 19080

zapiekanka na słodko , może być obiadem ,jak również deserem na ciepło.

Składniki

  • 1,5 kg jabłek starkowanych na tarce o grubych oczkach
  • 7-8 łyżek cukru do jabłek + sok z jednej większej cytryny
  • garść rodzynek do jabłek
  • 1,5 łyzeczki cynamonu do jabłek
  • 400g makaronu typu muszelki lub kokardki
  • 100 g masła do makaronu
  • 3 łyżki cukru do makaronu
  • 1 łyżeczka cynamonu do makaronu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. starkowane jabłka przełożyć do garnka ,dodać na początku sok z cytryny , cukier i rodzynki - prażyć pilnując aby się nie przypaliło ok.15 minut,za chwilę dosypać cynamon ,wymieszać i jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu - odstawić do przestygnięcia.

  2. makaron ugotować nie wg przepisu na opakowaniu ,tylko tak aby był w miarę miękki ( u mnie kokardki jakiegoś włoskiego makaronu z Lidla gotowałam zamiast 7 było 20 minut )

  3. odcedzić makaron bez polewania zimną wodą,dodać 100 g masła, 3 łyżki cukru i cynamon,

  4. naczynie żaroooporne wysmarować masłem,lekko posypać bułką tartą,na spód włożyć cienką warstwę makaronu-póżniej jabłka -znowu makaron- i na koniec jabłka.

  5. wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut - piec w temp 180 stopni

  6. Ten przepis jest taki podstawowy, bo można go ulepszyć dodając do jabłek np.brzoskwinie ,ananasy lub inne miękkie owoce, a gotową zapiekankę można podać ze śmietaną . ( ja tego nie robię bo stale liczę kalorie )

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nadbuzanin 17 kwietnia 2012 Bardzo fajny przepis, jabłka plus makaron to idealne połączenie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 29 marca 2012 Uwielbiam takie zapiekanki na słodko! Pyszne i w odróżnieniu od ciast zawsze się udają! Piąteczka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 29 marca 2012 Ciekawy przepis,wypróbuję i ocenię;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 marca 2012 Ja makaron mieszam nie z cukrem, ale z ubitym na pianę jajkiem z cukrem, a w ogóle danie pożywne, taka szarlotka na
gorąco. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mamuska666 29 marca 2012 Uwielbiam jabłka pod każdą postacią.Wczoraj robiłam na podwieczorek wg.twojego przepisu pieczone w piekarniku-pycha a tu dzisiaj taki pomysł:))) No i problem z obiadem z głowy i nie muszę martwić się o kalorie!Serdecznie pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 marca 2012 z ryżem też robię ,jest równiez pyszne i nawet nie musi być zapiekany - robię go jak mam dietę odchudzającą

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dobrysmaczek 28 marca 2012 Robię podobnie ale z ryżem, muszę wypróbować z makaronem. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń