Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron zapiekany z warzywami i boczkiem

Dania główne

Autor: dorotakrakow

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 15

Dodano: 10.12.2009

Odsłon: 1955

szybkie ,łatwe,można zmieniac skladniki w zależności od gustu

Składniki

  • makaron muszelki, kolanka lub rurki, 30 dag
  • mrożone brokuly, 25 dag
  • mrozony zielony groszek, 15 dag
  • zielona pietruszka, 1 pęczek
  • wędzony gotowany boczek /lub/ wędzona szynka, 25 dag
  • cebula, 2 szt
  • śmietana 18 %, 40 dag/duży kubek/
  • jajka, 2 szt
  • ser żołty utarty, 10 dag
  • sól,, 1/2 lyżeczki
  • pieprz,ostra i slodka papryka, ew.ulubione zioła, do smaku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużego naczynia żaroodpornego wkładamy kolejno: suchy makaron,zamrożone warzywa,boczek pokrojony w paski i uprzednio usmazony z pokrojoną w pólplasterki cebulą, mieszamy wszystko" na sucho",.

  2. Umyte jajka wybijamy ze skorupek i mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i przyprawami ,dodajemy 3 łyżki wody i zalewamy tym sosem makaron z warzywami i boczkiem.

  3. Potrawę posypujemy utartym serem i zapiekamy w piekarniku w temp 200 stopni przez 40 min. Pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez 10 min i podajemy posypane zielona pietruszka

  4. ./Należy pamietac o tym ,że zimne szklane naczynie do zapiekania wkładamy zawsze do zimnego piekarnika i dopiero go włączamy - inaczej naczynie pęknie}

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń