Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze śmietaną i boczkiem

Dania główne

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 282 Ocena: 3769

Dodano: 17.11.2016

Odsłon: 20172

Makaron ze śmietaną i boczkiem

Składniki

  • 500 ml śmietany 18% (z kartonika)
  • 300 g makaronu (ja użyłam spaghetti)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g startego sera długodojrzewającego
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy do zrumienienia. Makaron gotujemy al dente. Śmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy do niej starty ser, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Pod koniec dodajemy usmażony i osączony z tłuszczu boczek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy z suszonym majerankiem. Ilość majeranku dowolna, my ładujemy takie ilości, że wstyd się przyznać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń