Do góry

Dania główne Przepis na:

makaronowa fantazja z krewetkami

Dania główne

Autor: kasiaw

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 1034

lekkowstrawne, szybkie w przygotowaniu, doskonale na wieczorna kolacje przy lampce bialego wytrawnego wina lub rose

Składniki

  • zamrozone krewetki, sredniej wielkosci, 250 gram
  • makaron tagliatelle, 200 gram
  • pomidor, 4 szt
  • cytryna, 1/2 szt
  • czosnek, 2 ząbki
  • wino biale wytrawne, 1 kieliszek
  • oliwa z oliwek, kilka wiekszych kropel
  • zielenina(szczypior, pietruszka, szpinak), mala wiazka
  • chili, sol,pieprz, do smaku
  • ser parmezan, do smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki wylozyc na sitko, przelać cieplą wodą, odcedzic.

  2. Zagotować wodę na makaron, dodać soli i ugotowac makaron wedug instrukcji.Uniknąć przegotowania.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić poszatkowany czosnek, posypac chili.

  4. Dodac odcedzone krewetki, po kilku minutach podlac bialym winem.

  5. Wrzucic pokrojone w ósemki pomiodry, pokropic sokiem z cytryny

  6. Gotowac przez 10 minut, pod koniec gotowania dodac odrobine pokrojonej zieleniny, sol, pieprz i chili, mozna dolac odrobine wody z gotujacego sie makaronu.

  7. Odcedzic makaron, pokropic oliwą i posypac bazylia, wymieszac.

  8. Ułożyc porcje makaronu na tależu, polać sosem z krewetkami, posypac zieleniną i parmezanem.

  9. Podawac z bialym, schlodzonym wytrawnym winem lub rose

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń