Do góry

Dania główne Przepis na:

Makiełki

Dania główne

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 377

Dodano: 12.12.2012

Odsłon: 32325

Więcej na blogu.

Składniki

  • mąka, 1/2 kg
  • jajka, 2
  • ZIMNA WODA, 1/2 szklanki
  • sól, szczypta
  • mak, 1 szklanka
  • cukier, 1/2 szklanki
  • rodzynki, 1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa, 3 łyżki
  • suszone morela, 5
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak: Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do maku dodać cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

  2. Kluski: Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Gorący połączyć z masą makową, udekorować suszonymi morelami i od razu podawać.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora: smakowisko.pl
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zjkrol 14 grudnia 2012 To nie ma nic wspólnego ze ślaskimi makówkami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakowisko 14 grudnia 2012 Słyszałam o tym daniu, na Śląsku mówi się na to makówki. Może będę miała okazję ich w tym roku spróbować ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zbig-55 14 grudnia 2012 Ja znam makiełki z okolic Łodzi i są one przygotowywane następująco: mak i reszta jak w przepisie wyżej ale zamiast klusek i całej tej reszty i składników do ich do ich wyrobu użyta jest bułka pszenna ze skórką (paryska) porwana na małe kawałki moczona w mleku (ma być wilgotna a nie w nim pływać) a wszystko po wymieszaniu podawane na chłodno. Odpada z przepisu jajko , maka,woda. Mak wykorzystujemy ten sam co do pieczenia równolegle makowca. Proste,szybkie(15 minut) i smaczne!!! Kolor makiełek mleczno makowy. PYCHA. Nie wyobrażam sobie wigilii bez takich makiełek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 12 grudnia 2012 Lubię mak, ale przyznam nigdy nie jadłem go w takim towarzystwie.Przepis brzmi ciekawie! 5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 12 grudnia 2012 nie lubię potraw z makiem, ale Twoje danie z chęcia bym zjadła :))) slicznie wygląda

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń