Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białka, mąka i masa makowa. I wyszła mi pyszna babka.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 751
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 751
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Składniki
Mak wypłukać i zalać 1/2 litra wrzątku. Postawić na najmniejszym ogniu i gotować 30 minut. Woda powinna tylko lekko mrugać. Po tym czasie przecedzić przez sitko, a następnie zemleć dwa razy. Przełożyć do rondla, dodać cukier, masło i przesmażyć, cały czas mieszając.
Z laski wanilii wyskrobać ziarenka. Wrzucić razem z laską do śmietany i całość gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć laskę i dodać śmietanę do maku. Całość smażyć przez kolejne 10-15 minut. Potem dodać skórkę i ew. migdały i odstawić do ostygnięcia.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do przestudzonej masy makowej. Następnie wlać masło. Wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)