Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 02.01.2010

Odsłon: 32728

Pyszna strucla makowa z przepisu mojej Babci. Obowiązkowo gości u nas w święta bożonarodzeniowe, a czasami mamy na nią ochotę również poza tym okresem.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać 6 łyżek mąki. Zrobić zagłębienie, wlać 100 ml ciepłego mleka i dodać pokruszone drożdże. Delikatnie zamieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

  2. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiać przez 20 minut. Po tym czasie wlewać ostudzone masło i ponownie wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.

  3. Dzień wcześniej mak zalać wrzącą wodą i gotować do jej wyparowania. Pozostawić na noc na gęstym sicie.

  4. Mak mleć razem z cukrem trzykrotnie (informacja dla posiadaczy Thermomixa: mak z cukrem podzielić na 4 części i mielić przez minutę na obrotach 10.). Doz zmielonego maku dodać pozostałe składniki i wyrabiać łyżką, aż się całkowicie połączą.

  5. Rozgrzać piekarnik to temperatury 160 stopni - termoobieg/190 stopni - bez termoobiegu.

  6. Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować, nakładać masę makową i zrolować.

  7. Włożyć strucle do form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kryska 17 grudnia 2013 Ja tam tez cos zawsze pieke ale zawijasa nie i pomyslalam ze warto sie troche wysilic bo ten twuj wyglada super.zazwyczaj na swieta pieklam tzw. rzeszowiaka ,jest to ciasto z makiem, orzechami i serem . jest pyszny ale w tym roku chce upiec takiego zawijasa. pozdrawiam i zycze SPOKOJNYCH I WESOLYCH SWIAT

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doria22di 23 grudnia 2010 Dzięki :-) wczoraj zrobiłam makowce z Twojego przepisu ( zmniejszając samowolnie proporcje ) i wyszły rewelacja ! Jeszcze raz dziękuję i Wesołych Świąt :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 22 grudnia 2010 Chyba tak. Masy makowej w puszce jest trochę mniej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doria22di 22 grudnia 2010 Mateusz,mam pytanie,czy jeśli używam gotowej masy makowej to powinnam zmniejszyć proporcje ciasta ?pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 02 stycznia 2010 Przyłączam się do gratulacji :) u mnie w tym roku na święta nie było takiego zwijanego makowca, bo moja mama nie miała czasu go zrobić, a ja nie potrafię ;) a pyszna sprawa takie ciasto... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 02 stycznia 2010 Mateusz, jeśli zrobiłeś sam tego makowca, to gratuluje. Ja piekeróżne ciasta, ale nigdy nie odważyłam się upiec strucli /zawsze robi ją moja mama/ Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń