Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 13138

Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

Składniki

  • CIASTO:
  • 600 gram mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gram drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa makowa:
  • 2 puszki masy makowej z bakaliami
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej
  • polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdze rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 100 gram mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą osobno rozwałkować i rozsmarować na tym masę makową zmieszaną z orzechami. Zwinąć ciasto w roladę i obie rolady położyć na papier do pieczenia na blaszce 35 x 25 i piec około 50 minut w 180 - 200 stopni C. Wystudzone rolady makowe polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń