Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec na cieście francuskim

Desery

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 182

Dodano: 30.01.2013

Odsłon: 2704

znalazłam w internecie, ,,,

Składniki

  • ciasto francuskie, 1 op. 300g
  • masa makowa, 400-450 g
  • szkl. orzechów
  • garść żurawin
  • dżem morelowy, 2 łyzki
  • Miód, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • jajko, 1 szt.
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy masę makową, orzechy, żurawiny, dzem morelowy, miód , cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.Na ciasto francuskie kładziemy masę makową , po środku , nacinamy z jednej i z drugiej strony ciasto na dość szerokie paski , które składamy na przemian tworząc roladę.Po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem .Pieczemy 15-20 min. w temp.200 ''C.Po upieczeniu można zrobić lukier, polewę, według uznania.Można posypać migdałami, orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń