Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec "Japoński"

Desery

Autor: socharena

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 560

Dodano: 04.12.2008

Odsłon: 7218

Smaczny makowiec na Świąteczny stół....

Składniki

  • mąka,, 2 szklanki
  • margaryna,, 1/2 kostki
  • cukier,, 8 łyżek
  • jajka,, 2
  • proszek do pieczenia,, 2 łyżeczki
  • masa makowa,, 1 puszka
  • jabłka,, 2-3 sztuki
  • kasza manna,, 8 łyżek
  • bakalie
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie maku: Ucieramy 2 żółtka z 1 szklanką cukru, dodajemy 1/2 k. margaryny- roztopionej, 8 łyżek kaszy manny i stopniowo dodajemy masę makową z puszki. Dodajemy jabłka utarte i pianę z 2 białek oraz bakalie.Mieszamy. Wykonanie ciasta: 2 jajka ucieramy z cukrem (8 łyżek), dodajemy 1/2 k. margaryny- ucieramy dalej. Dodajemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia..Ucieramy. Wykładamy 2/3 ciasta na blaszkę (łatwiej rozprowadzić ciasto na blaszce mocząc łopatkę w wodzie). Na ciasto wykładamy masę makową. Z pozostałej części ciasta 1/3- robimy drabinkę lub kruszonkę - na masę makową. Pieczemy 0k. 45 min, w tem 180 st.C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

socharena 04 maja 2010 Oczywiście można dodać mniej cukru, np. 3-4 łyżki. (Ja lubię słodki makowiec).Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń