Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami. Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.
Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!!!