Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z jabłkami

Desery

Autor: azymut5

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 88

Dodano: 04.11.2009

Odsłon: 54579

Smaczne i tanie ciasto do kawy

Składniki

  • puszka maku z bakaliami, 1
  • jabłka, 30 dkg
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • MARGARYNA LUB MASŁO, 25 dkg
  • kasza manna, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 3 łyżeczki
  • czekolada gorzka, 5 dkg
  • masło, 3 łyżki
  • cukier do polewy, 3 łyżki
  • śmietanka 30%, 1 łyżka
  • kokos, orzechy włoskie, do dekoracji
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę lub masło (może być pół na pół) utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żołtkami. Ucierając dodać po łyżce maku, kaszy mannej połączonej z proszkiem do pieczenia, starte na tarce o grubych oczkach jakbłka. Białka ubić, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Sporządzenie polewy: Kakao, połamaną czekoladę, masło 3 łyżki, cukier 3 łyżki, śmietanę dać do rondla i podrzewać do całkowitego połączenia składników. Ciepła polewą polać ciasto. Udekorować tworząc skośne pasy wykorzystując kokos i orzechy włoskie. Ciasto można przekroić i posmarować kremem czekoladowym lub innym wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

emeska15 28 grudnia 2009 A do kompletu przydałby się przepis na KREM MIGDAŁOWY

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sasanka 28 grudnia 2009 No dobrze! Ale gdzie jest przepis na ten krem migdałowy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 28 grudnia 2009 ja polewę robię z czekolady 6th o smaku wishy którą kupuję w Biedronce - jest super rozpuszczam ją tylko w odrobinie mleka które podgrzewam na małym ogniu i po dodaniu rozkruszonej czekolady mieszam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

azymut5 26 grudnia 2009 Jasny pasek w środku ciasta to oczywiście krem (o smaku migdałowym)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 13 grudnia 2009 a ten jasny pasek w środku ciasta to co to???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

katarina9944 13 grudnia 2009 a ten jasny pasek w środku ciasta, to co to??? Pytam bo przepis mi się podoba, tylko muszę mieć jasność

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

azymut5 25 listopada 2009 Do polewy dodajemy oczywiście 3 łyżeczki kakao. Przepraszam za pomyłkę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wojtek1 09 listopada 2009 Dziękuję "azymut5" za ten przepis, w sobotę upiekłem, bardzo dobry! Uwaga: czy do polewy nie wystarczą 3 łyżeczki kakao, dałem 3 łyżki i szybko musiałem "ratować" zwiększoną dawką śmietanki, bo zrobiło się" za gęsto".

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń